Reisverslag oriëntatiereis Klein-Azië

Afgelopen week was collega Annemieke Collet in Turkije voor een oriëntatiereis. Hieronder vertelt ze in een kort verslag over de reis.
 
Op maandag 15 april vertrokken we met een groep op Oriëntatiereis naar Turkije. We vlogen op Izmir en bezochten vanuit Kusadasi een aantal Bijbelse plekken. Zo gingen we naar het Huisje van de maagd Maria, een bedevaartsoord voor Christenen en Moslims, gelegen op 550 m hoogte en omgeven door een mooie tuin.
 
Natuurlijk stond een bezoek aan Efese, waar Paulus langere tijd gewoond heeft, op het programma. Wat een prachtige opgravingen! We zien er ook de restanten van de Mariakerk. In Selçuk zien we de restanten van de Johannesbasiliek, waar zich ook het graf van Johannes bevindt. Via de Menderes-vallei vervolgden we de route naar de opgravingen van Laodicea, Stad van het compromis, en prachtig gelegen tussen vele klaprozen. Van de kerk en theaters is nog veel bewaard gebleven.
 
Bij de bijzondere kalkterrassen van Pamukkale zagen we de overblijfselen van Hiërapolis. Vooral de Necropolis, een uitgestrekt gebied met graven en het theater maakten veel indruk. De volgende dag stond Sardes op het programma, bekend om de grote Synagoge en het Gymnasium. Indrukwekkend. Een korte stop in Thyatira en tenslotte bezoek aan de Akropolis in Pergamon, hoog op een heuvel. We konden genieten van een prachtig uitzicht op het stuwmeer en wandelden tussen de opgravingen door van de Tempel van Trajanus en via een bijzondere zuilengalerij en een tunnel kwam je dan bij het theater, het steilste theater dat er is.
 
Tot slot naar het Asklepion waar onze gids uitgebreid over vertelde. Helaas zat de reis er op 19 april weer op. We kunnen terugkijken op een interessante en mooie tour met prachtige Bijbelse plekken. Absoluut een aanrader.
 
Bent u ook geïnteresseerd in de bestemming Turkije? Op 30 mei organiseren we een inspiratieavond over Klein-Azië, Turkije. Komt u ook?