Voorbeeldprogramma Luther & Bach

Een reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen. Het is het jaar 1517 wanneer Maarten Luther de 95 stellingen presenteert in Wittenberg. Dit is het symbool voor het begin van de Reformatie, waarbij de Bijbel herontdekt wordt, mede dankzij de vertaling van het Nieuwe Testament in het Duits, door Luther. Tijdens zijn ballingschap schreef hij de vertaling op het beroemde kasteel de Wartburg in Eisenach. Deze reis door de historie en het leven van Luther brengen ons naar de steden Eisenach, Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit en natuurlijk Wittenberg zelf. Daarnaast reizen we af naar de Bach-stad Leipzig.

Dag 1: Nederland - Erfurt

Vanuit Nederland rijden we naar de deelstaat Thüringen, gelegen in het hart van Duitsland. Onderweg stopt de touringcar regelmatig en kunt u genieten van een kopje koffie en de lunch. Aan het einde van de middag komen we in ons hotel in Erfurt aan. Desgewenst hebben we nog even tijd om het centrum te bezoeken alvorens we naar het hotel gaan. Na de incheck in het hotel genieten we van een smakelijk diner.

 

Dag 2: Erfurt - Weimar

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de imposante Dom en het Augustinusklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. U wandelt door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuisjes, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend brengt u op eigen gelegenheid een bezoek aan het Augustinerklooster (inbegrepen). Bij voldoende tijd en belangstelling kunt u ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (niet inbegrepen, kosten circa € 3,- p.p.) U heeft vrije tijd voor de lunch. Aansluitend vertrekken we naar de stad Weimar. Hier brengen we een bezoek aan Slot Weimar. Het slot is in een neoclassicistische stijl herbouwd. Hier vindt u het museum met een bijzondere collectie schilderijen. Tot de hoogtepunten behoren de religieuze werken van Lucas Cranach de Oudere en het dubbelportret van Albrecht Dürer. Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel in Erfurt.

 

Dag 3: Eisenach – Eisleben – Halle

Een van de meest bekende steden uit Thüringen is de stad Eisenach. Vele bekende namen hebben hier hun sporen achtergelaten. Voor Johan Sebastiaan Bach was dit zijn geboorteplaats. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waarin hij in zijn jeugd al naar school ging en zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder een schuilnaam in de Wartburg woonde en het Nieuwe Testament heeft vertaald naar het Duits. Zo werd een deel van de Bijbel voor velen toegankelijk en onder andere hierdoor werd de reformatie in gang gezet. In de ochtend gaan we naar de Wartburg waar u met behulp van een audioguide zelf deze prachtige burcht kunt bezoeken. Aansluitend vertrek in de middag naar Eisleben. Onderweg kunt u genieten van een heerlijk lunchpakket. Na aankomst brengen we een bezoek aan één van de belangrijke kerken van Eisleben, de St. Petri-Pauli kerk waar Luther gedoopt is. Vervolgens lopen we naar het geboortehuis van Luther. In de tentoonstelling leren we meer over het leven van de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel in Halle waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

Dag 4: Wittenberg

Na het ontbijt staat een bezoek aan de Lutherstad Wittenberg op het programma. Wittenberg heeft een belangrijke rol gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, maar zette ondertussen zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. In het nieuw aangelegde park bij de Slotkapel, zijn bomen geplant door kerkgenootschappen uit de hele wereld. We bezoeken het beroemde Lutherhuis. Dit was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en is momenteel in gebruik

als museum. In het museum is een bijzondere tentoonstelling gewijd aan het leven en werken van de reformator. Aansluitend genieten we van een gezamenlijke lunch. In de middag bezoeken we de Slotkerk en de St.Marienkirche. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de

Cranach-Höfe een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met de kerkhervormer Maarten Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen. Aan het einde van middag rijden we weer terug naar ons hotel in Halle voor diner en overnachting.

Dag 5: Leipzig

Voordat we vanochtend naar Leipzig vertrekken, brengen we eerst een bezoek aan de Marktkerk van Onze-Lieve-Vrouwe. Ter herinnering aan de reformatie en de grote kerkhervormer heeft men een klein Luthermuseum ingericht. Hier kunnen we het op 19 februari 1546 gemaakte dodenmasker van Luther en de afdrukken van zijn handen bezichtigen. Aansluitend vertrekken we naar Leipzig. Deze stad kreeg in 1165 stadsrechten en behoort tot vandaag de dag tot één van de belangrijkste handelssteden in Duitsland. Bovendien is Leipzig een belangrijk centrum voor wetenschap en cultuur. Onder leiding van gidsen maken we een wandeling langs de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo zien we de Nikolaikirche en lopen we langs de Thomaskirche met het graf van Johan Sebastiaan Bach die vanaf 1723 hier koormeester was. Uiteraard wandelen we door de Mädlerpassage waaronder we Auerbachs Keller vinden. Dit restaurant met 16e-eeuwse gewelven is door Goethe onsterfelijk gemaakt in Faust. Na de gezamenlijk lunch kunt u op eigen gelegenheid het Bachmuseum bezoeken. Pak anders een terrasje op één van de vele pleinen of ga winkelen. Vanmiddag verzamelen we rond 17.30 uur bij de Thomaskirche om, indien mogelijk, de vesper van 18.00 uur bij te wonen. Tijdens dit avondgebed zingt het Sint Thomasjongenskoor. Na deze dienst rijden we terug naar ons hotel in Halle.

Dag 6: Maagdenburg – Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, Maagdenburg. Tijdens een korte wandeling door deze middeleeuwse stad kunnen we het vroegbarokke stadhuis met het bekende standbeeld van de ‘Magdeburger Reiter’ bewonderen, monumentale gebouwen, de prachtige gevels en de gotische Dom. Maar Maagdenburg heeft ook moderne architectuur zoals de iconische Groene Citadel van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser. We vervolgen onze weg terug naar Nederland.