Voorbeeldprogramma Luther

In 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkerde. De Reformatie die hiermee begon heeft grote gevolgen gehad voor de hele wereld. De boodschap van Luther over hoe het evangelie weer tot de kern kon worden teruggebracht, veranderde niet alleen de kerk maar ook het denken. Mensen kregen weer hoop en leerden dat God genadig is en vergeving schenkt. Ook werd de Bijbel herontdekt, mede dankzij Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament.

Deze reis boordevol cultuur in het Duitse Saksen-Anhalt en Thüringen brengt u naar de plaatsen waar de gebeurtenissen rondom Luther zich hebben afgespeeld. De historie en het leven van Luther brengt ons naar zijn geboorte- en sterfplaats Eisleben, de stad Erfurt waar hij studeerde aan de universiteit, Eisenach waar hij op de Wartburg het Nieuwe Testament vertaalde en natuurlijk Wittenberg. Leer meer over de invloed van de Reformatie en volg Luther op zijn wegen, dwars door Duitsland!

Dag 1: Nederland – Gotha – Bad Langensalza

Vanaf de opstapplaats rijden we richting Duitsland. Onderweg maken we een koffiestop. In de middag komen we aan in Gotha, een prachtige stad. Luther kwam graag in Gotha en maakte hier regelmatig een tussenstop tijdens zijn reizen. Het Lutherhaus, het vroegere Pension Zur Löwenburg, doet hier aan herinneren en is de plek geweest waar hij tijdens zijn ziekteperiode een tijd verbleef. Prachtige gebouwen zoals de Augustijnenkerk of het Slot Friedenstein met het mooie park, zijn zeker een bezoek waard. Er is vrije tijd om Gotha op eigen gelegenheid te bezoeken. Aan het eind van de middag vertrekken we naar het hotel in Bad Langensalza. Gezamenlijk genieten we van een smakelijk diner.

Dag 2: Eisenach

Eén van de meest bekende steden in Thüringen is de stad Eisenach. Voor Luther is Eisenach de plek geweest waar hij in zijn jeugd naar school ging en waar hij zong om de kost te verdienen. Later vluchtte hij naar Eisenach waar hij onder de schuilnaam Jonker Jörg woonde in de Wartburg. Hier vertaalde hij, in slechts 11 weken tijd, het Nieuwe Testament van het Grieks naar het Duits. Zo werd de Bijbel voor velen toegankelijk. Een andere bekende naam in Eisenach is die van Johan Sebastiaan Bach. Eisenach was zijn geboorteplaats en in zijn ouderlijk huis, nu een museum, kunt u meer horen over zijn werk en zijn leven. Bij aankomst bezoeken we de Wartburg en krijgen we een rondleiding door de prachtige burcht. Na de rondleiding door deze prachtige burcht, hebben we tijd om te lunchen en de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Bachhuis (exclusief) of het Luthermuseum (exclusief) waar meer informatie te vinden is over Luther en zijn leven. Ook een bezoek aan de Nikolaikirche, of de Georgenkirche waar Luther heeft gepreekt en waar Bach is gedoopt behoren tot de mogelijkheden.

Dag 3: Bad Langensalza – Erfurt – Eisleben – Halle

Vandaag staat de prachtige stad Erfurt op het programma, waar Luther aan de universiteit studeerde. Onder leiding van een gids bezoeken we de fraaie binnenstad en wordt verteld over de vesting, de

imposante Dom en het Augustinerklooster waar Luther als monnik heeft gewoond. Wandel door de straten met pittoreske bruggen en vele torens. De Krämerbrücke over de Gera met haar vele vakwerkhuizen, is één van de mooiste plekjes in de stad. Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het Augustinerklooster. In het klooster is een doorlopende tentoonstelling met het thema Bijbel-klooster Luther te zien. Bij voldoende tijd kun je ook de Dom van Erfurt nog bezoeken (exclusief). Er is vrije tijd voor de lunch.

We vervolgen onze weg naar Stotternheim voor een korte tussenstop bij de Steen van Luther. Op 2 juli 1505 besloot Maarten Luther monnik te worden tijdens een hevige storm waarbij de bliksem vlak bij hem insloeg. Op 17 juli klopte Luther aan bij het Augustinerklooster in Erfurt en werd hij monnik.

In de middag rijden we naar de geboorte- en sterfplaats van Luther, Eisleben. Ondanks dat Luther hier gestorven is, is hij in Wittenberg uiteindelijk begraven. Wandel door de straten, naar het plein waar het standbeeld van Luther staat of bezoek één van de belangrijke kerken in Eisleben, zoals de doopkerk van Luther, de St. Petri-Pauli kerk. In het geboortehuis (exclusief) en het sterfhuis (exclusief) leer je meer over de familie van Luther en de tijd waarin zij leefden.

Na een indrukwekkende dag komen we aan het begin van de avond aan in het hotel in Halle, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 4: Wittenberg

Vandaag staat Lutherstad Wittenberg op ons programma, een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in onze kerkgeschiedenis. Vanaf 1508 doceerde Luther filosofie aan de universiteit, ondertussen zette hij zijn studie theologie voort. Dit resulteerde in de 95 stellingen over de aflaat welke Luther op 31 oktober 1517 presenteerde aan de deuren van de Slotkapel en hiermee de Reformatie inluidde. De gids vertelt ons tijdens de stadswandeling alles over Wittenberg en de historie.

In de middag kunt u op eigen gelegenheid het centrum verkennen. Het beroemde Luthermuseum (exclusief) was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van Luther.

Bij de Slotkapel met de wereldberoemde deur waaraan de 95 stellingen werden gespijkerd is een nieuw aangelegd park met bomen, welke geplant zijn door kerkgenootschappen uit de hele wereld. De gotische hallenkerk Stadtkirche St. Marien, waar Luther heeft gepreekt, is het oudste gebouw van de Lutherse gemeente. Tevens staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Cranach-Höfe ook een aanrader. Hier vindt u de historische drukkerij. In Wittenberg maakte Cranach kennis met Luther, van wie hij vele portretten maakte. Naast schilder was Cranach ook apotheker, wijnschenker, papierhandelaar en drukker; in 1522 rolden de eerste drieduizend exemplaren van Luthers Duitse vertaling van het Nieuwe Testament van zijn persen.

 

Dag 5: Halle - Mansfeld - Nederland

Voordat we vanochtend richting Nederland vertrekken bezoeken we Mansfeld. Hier kun je Luthers ouderlijk huis bezoeken waar de familie één jaar na Luthers geboorte naartoe verhuisde. In de St. Georgskirche vindt u het enige portret waarop Luther helemaal is afgebeeld. Vervolgens rijden we terug naar Nederland.