Voorbeeldprogramma Israël - 8 dagen

Israël is bij uitstek het land waar Bijbelse- en geloofsverhalen tot leven komen. U vindt er de bakermat van het jodendom en het christendom. Stap in het Verhaal en doorleef deze zelf. Of u nu door de oude straatjes van Jeruzalem slentert, in de Geboortekerk bent, op de Olijfberg of voor de Klaagmuur staat: u ervaart hoe de Bijbelse verhalen tot op vandaag één levend geheel vormen. In acht dagen bezoekt u de belangrijkste heilige plaatsen bezoeken, zoals Jeruzalem en Nazareth. Ook ziet u het gebied rondom het meer van Galilea, een plaats waar Jezus vaak predikte en mensen genas. Tegenwoordig is het  een geliefde pelgrimsplaats voor christenen van over de hele wereld. Geniet er van de rust en de schoonheid van het landschap. En aanschouw de zonsondergang, zoals Jezus dat ook zo vaak gedaan zal hebben. 

Tijdens deze reis komt u ook in contact met de inwoners van het land en Joodse tradities. Zo maakt u bij de Klaagmuur een bar mitswa-ceremonie mee: zodra een Joodse jongen dertien jaar is, wordt hij ‘zoon van het gebod’ (bar mitswa). Tijdens de viering leest hij voor de eerste keer uit de Thora voor, waarna hij de zegen ontvangt. Daarna is er een uitbundig feest en kunt u zich gerust onder de feestvierders mengen. Verder luncht u bij de gemeente van de Redeemer Church, waarbij het verhaal verteld wordt over de leefsituatie van de lokale Christenen in Israël en vooral in Jeruzalem. Natuurlijk maakt u ook kennis met de heerlijke keuken van Israël, waaronder koosjer eten. U zult met onvergetelijke herinneringen en talrijke verhalen terugkomen.

 

Dag 1: Amsterdam - Tel Aviv

U vliegt vanaf Amsterdam naar de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv (eventueel met overstap). Aansluitend transfer naar uw hotel in Jeruzalem.

Dag 2: Jeruzalem, Oude Stad

U begint deze dag op de Olijfberg. Vanaf dit punt heeft u een goed uitzicht over de stad. Vanaf daar wandelt u via de Dominus Flevit Kerk en de hof van Getsemané naar beneden. Hier beginnen de Bijbelverhalen al te leven voor u. Via de Leeuwenpoort, een van de zeven stadspoorten, betreedt u de  Oude stad. U brengt een bezoek aan de baden van Betesda, bekend uit het Nieuwe Testament,  en het kerkje van St. Anna. Daarna wandelt u over de Via Dolorosa tot aan de Heilig Grafkerk. De Heilig Grafkerk is gebouwd op de plek waar Helena het graf van Jezus ontdekte. Het is een bijzondere kerk waarin zes verschillende christelijke richtingen een plek hebben gevonden. Tenslotte loopt u via de Damascuspoort naar de Graftuin. Al met al een echte loopdag.   

Dag 3: Vrije dag in Jeruzalem

Vandaag heeft u een vrije dag. U heeft ’s morgens eventueel de gelegenheid om een kerkdienst in de Oude Stad bij te wonen. 

In de middag kunt u als u dat wilt een bezoek brengen aan Yad Vashem (met de tram).  Yad Vashem is het indrukwekkende monument ter herinnering aan de zes miljoen Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Het geeft u niet alleen informatie over de slachtoffers maar ook over de redders van  de Joden. U zult tijdens dit bezoek tot in het diepst van uw ziel getroffen worden. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de middag vrij te besteden. 

 

Dag 4: Jeruzalem, Oude Stad

Wederom brengt u een bezoek aan de Oude Stad. Allereerst bezoekt u het Tempelplein (bezoek onder voorbehoud) waar zich de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee bevinden. Daarna bezoekt u de Klaagmuur om een viering van Bar Mitswa bij te wonen. Joodse jongens mogen vanaf hun 13e voor het eerst voorlezen uit de Thora. Dit bijzondere moment wordt gevierd bij de Klaagmuur, wat erg leuk is om mee te maken.

Aansluitend wandelt u door de Nieuwe Joodse Wijk in de Oude stad, een rustige maar gezellige wijk met diverse winkeltjes. U vindt hier ook de Cardo, vroeger de belangrijkste straat van Jeruzalem.

Na de lunch wandelt u naar de Zionsberg voor de Zaal van het Laatste Avonmaal en het Graf van Koning David. Uiteraard is er ook nog tijd om soeks te bezoeken en wat inkopen te doen.

Dag 5: Jeruzalem - Meer van Tiberias

Vandaag wordt u vroeg gewekt voor een lange maar afwisselende dag. U verlaat Jeruzalem voor een bezoek aan het laagste punt van de aarde: de Dode Zee. Maar eerst brengt u een bezoek aan de rotsvesting Massada, de plek waar de Zeloten massaal zelfmoord pleegden om uit de handen van de Romeinen te blijven. Een kabelbaan brengt u naar boven. Tevens bezoekt u Engedi, waar u een wandeling maakt naar de Shulamit-waterval, ook wel de bron van David genoemd. David verborg zich hier voor Saul. Na een stop bij de Dode Zee, waar u tijd heeft om te drijven in het zoute water, rijden we door de Jordaanvallei naar Tiberias. De laatste stop voor Tiberias is Qasr el Yahud. De plek waarvan men zegt dat Jezus er gedoopt is door Johannes de Doper. Aan het einde van de middag arriveert u in Tiberias.

Dag 6: Meer van Tiberias en omgeving

Als eerste brengt u een bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus de Bergrede heeft gesproken. Het ligt prachtig met mooi uitzicht op het meer van Tiberias. Vanuit hier wandelt u naar de kerk van Tabgha: de kerk van de Broden en Vissen. Daarna bezoekt u Kapernaüm met de Synagoge en het Huis van Petrus. Dit is ook het dorp waar Jezus een tijdje woonde tijdens zijn werk als leider in Galilea.

Na de lunch rijdt naar het noordelijke deel van Israël. U bezoekt Banjas, waar de bronnen van de Jordaan zich bevinden en maakt er een mooie wandeling. Via de Golan hoogvlakte rijdt u terug naar Tiberias.

Dag 7: Tiberias - Nazareth - Netanya

Deze morgen begint u met een boottocht op het Meer van Galilea. Ervaar de stilte en geniet van het uitzicht. Vervolgens bezoekt u de Arabische stad Nazareth, tegenwoordig een drukke moderne stad. U vindt er de Aankondigingskerk, de plek waar het Kerstverhaal begint. Het is de plaats waar de engel Gabriel de geboorte van Jezus aankondigde. De kerk is een enorme basiliek omgeven met prachtige afbeeldingen van de Madonna met het Kind, geschonken door aartsbisdommen van over de hele wereld.

Na dit bezoek rijdt de bus naar Caesarea, prachtig aan zee gelegen. Het was een belangrijke stad voor de Romeinen en kruisvaarders. Paulus zat hier twee jaar gevangen, voordat hij naar Rome werd overgebracht. Hier ziet u het mooie theater, dat nog steeds gebruikt wordt en ook een Romeins aquaduct.

Daarna door naar Netanya, een gezellige badplaats aan de Middellandse Zee voor de laatste overnachting.

Dag 7: Netanya - Tel Aviv - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar Amsterdam (evt. met overstap)