Voorbeeldprogramma Italië - 8 dagen

Dag 1: Amsterdam - Napels

U vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Napels. Transfer naar het hotel Paradiso in Castellammare di Stabia.

Dag 2: Herculaneum (of Pompeï) en Vesuvius 

In de ochtend brengt u onder leiding van een gids een bezoek aan Herculaneum, De opgravingen van de Romeinse plaats Herculaneum, in het Italiaans Ercolano Scavi genoemd, geven een prachtig beeld van het leven in een Romeinse stad in 79 na Chr. Ze liggen op de helling van de Vesuvius.

’s Middags heeft u een lunch en wijnproeverij op de helling van de Vesuvius, bij Cantina del Vesuvio. Daarna vrij of evt. nog een wandeling.

Dag 3: Napels

Ook deze dag heeft u een gids ter beschikking. ’s Morgens bezoekt u het archeologisch museum in Napels, zeer interessant. In de middag gaat u lunchen in een restaurant en vervolgens gaat u met de gids door de oude en gezellige binnenstad van Napels wandelen. Eventueel in de avond, door uzelf te organiseren: informatie over Rome en Romeinen, waaronder Sint Pieter, circus van Nero, Petrus en Paulus.

Dag 4: Pozzuoli en door naar Rome 

Samen met een gids bezoekt u in de ochtend Pozzuoli, aan de baai van Napel en vroeger een belangrijke havenplaats. U ziet er het Teatro Romano, het oude centrum en het “haventje van Paulus”. Na een lunch bij een broodjeszaak op het plein, brengt de bus u naar Rome.

Dag 5: Vaticaan en Joodse wijk 

Een loopdag in Rome, waarbij in de ochtend een bezoek wordt gebracht aan het kleine kerkhofje in het Vaticaan (moet voor 09.30 uur, dus bijtijds weg). Tevens bezoek aan de Vaticaanse Necropolis (evt. opgesplitst in 2 groepen). Vervolgens lunch en voor wie wil na de lunch een wandeling naar de Joodse wijk. U loopt over de oudste brug over de Tiber en door de wijk Trastevere.

Dag 6: Via Appia Antica en Trefontane

Na het ontbijt vertrek per touringcar naar de Via Appia Antica voor een bezoek de Catacomben van San Callisto. De dag gaat verder met bezoeken aan de basiliek van Paulus buiten de Muren met het graf van de apostel en Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de overlevering zou zijn onthoofd.

Daarna terug naar Rome. Na de lunch (op eigen gelegenheid) is er een vrije middag. ’s Avonds diner en overnachting.

Dag 7: Antiek Rome

De hele dag maakt u een reis terug in de tijd. Om 09.00 uur pikt de bus u op voor transfer naar de Via Claudia. U begint met een bezoek aan de San Clemente kerk. Via de onderkerk daalt u af naar een tempel uit de tijd van de Romeinen. Een korte kennismaking met het ondergrondse Rome. Dan wandelt u naar de kerk en het klooster Santi Quattro Coronati. Het is tot vandaag de dag in gebruik als een Augustinessen klooster. Geniet hier van de rust en de fraaie binnentuin. U vergeet even dat u middenin een drukke wereldstad bent! De tocht terug in de tijd gaat verder met een bezoek aan de Palatijn. Dit is één van de zeven heuvels waarop het oude Rome is gebouwd. U vindt er prachtige tuinen en de resten van keizerlijke paleizen, zoals dat van Augustus. Ons woord paleis vindt hier zijn oorsprong. Vanaf de Palatijn daalt u af in het culturele, bestuurlijke, juridische en commerciële centrum van het eens zo machtige Romeinse Rijk: het Forum Romanum. Talrijke opvallend goed bewaarde monumenten geven een goed beeld van dit rijk. U gaat ook naar het grootste theater uit dit rijk, het Colosseum. Het bezoek staat gepland voor 15.00 uur! Uw eigen gids zal boeiend vertellen over het Rome in de Oudheid. Om 17.00 pikt de bus u weer op bij Via Claudia en brengt u terug naar het hotel. Diner in de buurt van het hotel.

Dag 8: Terugreis Rome - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht van Rome naar Amsterdam.