Voorbeeldprogramma Malta - 8 dagen

Elke reis heeft een Verhaal. Bij deze reis naar Malta en Gozo, staat het Verhaal van de apostel Paulus centraal. Wanneer Paulus na terugkomst van zijn derde zendingsreis Jeruzalem bezoekt, wordt hij gearresteerd. Als Romeins staatsburger, beroept Paulus zich op een oordeel door de keizer. Daarvoor moet hij naar Rome. Het schip, waarmee die reis plaats vindt, komt in een zware storm terecht. Ter hoogte van het eiland Malta vergaat het, alle opvarenden komen ongedeerd aan land (Hand. 27). Paulus verblijft zo’n drie maanden op Malta. Daarvan zijn sporen terug te vinden in St. Paul’s Bay waar u zelfs een standbeeld van Paulus ziet en de Paulusgrot in Rabat. Daarnaast vindt u overal op het eiland, in de diverse Pauluskappellen fresco’s die herinneren aan zijn verblijf op Malta.

Dag 1: Amsterdam - Malta

Vlucht Amsterdam – Malta. Transfer naar uw hotel.

Dag 2: Valleta

Een bezoek aan de hoofdstad Valletta. ´s Morgens maakt u een boottocht door de natuurlijke gevormde havens rond de stad. Vanaf het water krijgt u een goede indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en kolossale verdedigingswerken.

U vervolgt uw dag al wandelend door Valletta. Zo bezoekt u de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour. Hierna bezichtigt u de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal. In deze kerk ziet u talrijke praalgraven van grootmeesters van de Maltezer Orde en twee schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Hoe deze schilder op Malta verzeild raakte, verhaalt uw gids in geuren en kleuren. Na de lunch bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een boeiende vertelling over de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

Dag 3: Hagar Qim

Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 5000 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim. Een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Hierna naar het vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven liggen talloze luzzu, de typisch Maltezer vissersbootjes geschilderd in helder rood, blauw en geel en voorzien van het oog van Osiris. Vrije tijd om heerlijk langs de haven te struinen, de markt te verkennen, van een drankje op een terras te genieten of aan het water te lunchen.

In de loop van de middag keert u terug naar uw hotel en is de verdere middag vrij.

Dag 4: Op zoek naar Paulus

Een duik in het verleden, die begint in Mdina. Het is de voormalige hoofdstad, ook “de stille stad” genoemd. U wandelt door de slingerende straatjes en ziet paleisachtige huizen, kerken en kloosters. Vanaf de imposante stadsmuren overziet u heel Malta. Dan gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat bezoekt u de grot waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Uw reisleider verzorgt er een korte overdenking. Tevens bekijkt u een complex van Catacomben. Deze dateren uit de Romeinse tijd en werden als grafkelders gebruikt.

Vanuit Rabat rijdt u naar de kust. Per luzzu vaart u naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island. Het eiland is onbewoond en een oase van stilte en rust, dat wordt gedomineerd door een reusachtig standbeeld van Paulus.

Tot slot van deze bijzondere dag bekijkt u een film over de schipbreuk van Paulus, die op Malta is opgenomen en waarin alleen de lokale bevolking rollen vertolkt.

Dag 5: Zondag

Vrije zondag. U kunt een lokale viering bezoeken. Malta telt ruim 360 kerken, een kerk is dan ook nooit ver weg! ’s Middags kunt u heerlijk flaneren langs de boulevard of Qawra verkennen.

Dag 6: Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Hoewel het maar 20 minuten varen is, is de sfeer op Gozo heel anders dan op Malta. Het is er rustiger en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Tijdens uw tocht over het eiland bezoekt u de Ta Pinu kerk, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw.

De dag eindigt met een wandeling door de hoofdstad van Gozo, Vittoria. Door kronkelende, smalle straatjes komt u uit bij de citadel. Deze prachtig gerestaureerde vesting bood in vroeger tijden bescherming tegen invallen van piraten en andere vijanden. Nu hebt u een prachtig uitzicht over Gozo. Bij helder weer is zelfs de zuidkust van Sicilië zichtbaar!

Dag 7: Ambachten en landleven

Een kijkje in het rustieke dorpje Ta Qali, waar handwerkslieden op traditionele wijze verschillende ambachten uitoefenen. U ziet er onder meer glasblazers en filigraansmeden aan het werk.

Vervolgens gaat u naar Mgar. Daar bezoekt u de Malta Sunripe, een project opgezet door een aantal boerenfamilies, dat u laat kennismaken met de landbouwtradities en producten van Malta. Tijdens een lunch proeft u al het heerlijks dat hier vandaan komt onder het genot van lokaal geproduceerde wijnen.

In de loop van de middag terug naar het hotel en vrije tijd.

Dag 8: Malta - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.