Programma Noord-Macedonië - 11 dagen

Dag 1: Amsterdam - Ohrid

Aankomst op de luchthaven van Ohrid, korte transfer naar hotel Tino, de rest van de dag vrij. Diner en overnachting in hotel Tino.

Dag 2: Ohrid

Deze dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid, met haar karakteristieke architectuur en vele Byzantijnse, 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s, staat Ohrid vandaag centraal. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd, door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. Vanuit historische perspectief is belangrijk ook te vermelden, dat in de omgeving van Ohrid nog steeds te zien zijn de resten van de bekende Romeinse weg “Via Ignatie”. Diner en overnachting in hotel Tino.

Dag 3: dagtocht Albanië

Tot voor kort was het niet mogelijk Albanië te bezoeken, vandaag heeft u de mogelijkheid om de verschillen tussen Macedonië en Albanië te bewonderen. U zult nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren en uw ogen uitkijken bij de rijke culturele historie. We maken rondje met de bus rondom het Meer van Ohrid en bezoeken we stad Pogradec, daarnaast maken we kort wandeling in een klein dorpje Lin. Retour naar Ohrid via de andere kant van het Meer. Diner en overnachting in hotel Tino.

Dag 4: St. Naum en varen

Vandaag bezoeken we het klooster van St. Naum. Voordat we het klooster bereikt hebben maken we een korte stop bij de Bay of Bones een replica -nederzetting vaan de oude bewoners. Vervolgens bezoek aan het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Laat op de dag terug per boot naar Ohrid. Vandaag is jullie diner niet inbegrepen, iedereen van de groep is vrij op eigen gelegenheid in een lokaal restaurant plaatselijke keuken te ontdekken. Overnachting in hotel Tino.

Dag 5: Vrije dag in Ohrid

Vrije dag. Op deze zondag zullen we onze lunch nuttigen in restaurant buiten ons hotel. Diner en overnachting in hotel Tino.

Dag 6: Nationaal park & Bitola

Vandaag verlaten we Ohrid en rijden we langs het Nationale Park van Pelister naar Bitola, de tweede grootste stad van Macedonië. In Bitola bezoeken we haar opgravingen van de nabijgelegen Heraclea Lyncestis, met goed bewaard gebleven mozaïekvloeren. In het centrum van de stad maken we korte stop voor bezoek aan de Orthodoxe kerk van St. Dimitrius en de oude markt. Diner en overnachting in hotel Epinal in Bitola. 

Bitola is de tweede grootste stad van Macedonië met iets meer dan 100.000 inwoners. Dankzij haar ligging werd zij vooral aan het einde van de 19de eeuw een zeer belangrijk strategisch, militair, politiek, cultureel en vooral commercieel centrum in het westelijk deel van het Ottomaanse Rijk. Het was de stad van de markten, waar uiterst levendige handel gedreven werd. Tussen 1870 en 1930 was de stad bekend als de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van consulaire gebouwen en gebouwen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld van Bitola.

Dag 7: Treskavec, Prilep en Popova Kula

Na een rustige ontbijt vervolgen we onze reis naar Prilep, niet ver van de stad maken we een bijzondere rit door een fraai granietlandschap naar het klooster Treskavec, waar de film “Before the Rain” is opgenomen. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de 7e eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige, goed Engelssprekende monnik die er leeft ontvangt ons gastvrij. De opgravingen van de 6e eeuwse basilica, de fresco’s, en de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht maken Treskavec een unieke plek. Na een bezichtiging van het klooster nemen we afscheid van de monnik van Treskavec en rijden we terug naar Prilep waar we een stop maken in de woonwijk Varos met haar kloosters. (o.a. St. Nikola, St. Dimitrija en klooster Arhangel Mihail, mooi gelegen met prachtige fresco’s. Let op zwarte figuur bij de hemelvaart linksboven: Judas? Rehabilitie bij de hemelvaar? Laat op de dag doorrijden naar Popova Kula wijnboerderij, gelegen centraal in het land. Diner incl. wijnproverij en overnachting in Popova Kula.

Dag 8: Via Stobi naar Skopje

Na een rustige ontbijt verlaten we Popova Kula en rijden we richting de hoofdstad Skopje. Voordat we Skopje bereikt hebben zullen we een bezoek brengen aan Stobi, de grootste opgravingen van het land de rest van de dag vrij in Skopje. Inchecken, diner en overnachting in het hotel.

Dag 9: Skopje

Onze dag is gereserveerd voor bezichtiging van het centrum van Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. In Skopje zijn interessant o.a. het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de bazaar en vele moskeeën als de Sv. Spas kerk met de bijzondere iconostase, het oude treinstation getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje dat nu dienstdoet als museum, het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) en veel meer. Diner en overnachting.. Skopje: de hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

Dag 10: Skopje - Kanyon Matka - Ohrid

Vandaag verlaten we Skopje en rijden we terug naar Ohrid. Onderweg naar het Meer van Ohrid bezoeken we de kloof van Kanyon Matka met haar 14e -eeuwse klooster van St. Andreas, we maken een korte wandeling naar het klooster maar bezoeken we ook de grot van Vrelo. In der loop van de middag doorrijden naar Struga, stadje gelegen ook aan het Meer van Ohrid. Net buiten Struga bezoeken we Kalista, een grotkerkje waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Vervolgens maken we in Struga kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Laat op de dag bereiken we Ohrid. Georganiseerde sluitingsdiner buiten de stad in restaurant aan het water, incl. folkloreavond.

Dag 10: Ohrid - Amsterdam

Ontbijt, transfer naar het vliegveld van Ohrid en retour naar Nederland.