Programma Noord-Macedonië - 8 dagen

Dag 1: Amsterdam - Ohrid

Vertrek vanaf Schiphol. Aankomst op de luchthaven van Ohrid, korte transfer naar het hotel de rest van de dag vrij. Diner en overnachting in hotel.

Dag 2: Ohrid

Deze dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid, met haar karakteristieke architectuur en vele Byzantijnse, 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s, staat Ohrid vandaag centraal. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd, door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. Er wordt gezegd dat Ohrid ooit eens 365 kerken en kloosters bezat, voor iedere dag van het jaar één. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. Vanuit historische perspectief is belangrijk ook te vermelden, dat in de omgeving van Ohrid nog steeds te zien zijn de resten van de bekende Romeinse weg “Via Ignatie”. Lunch in een restaurant. Diner en overnachting in hotel .

Dag 3: Dagtocht Albanië

Tot voor kort was het niet mogelijk Albanië te bezoeken, vandaag heeft u de mogelijkheid om de verschillen tussen Macedonië en Albanië te ontdekken. U zult nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren en uw ogen uitkijken bij de rijke culturele historie. We maken een rondje met de bus rondom het Meer van Ohrid en bezoeken Pogradec, wat staat voor “een stad onder een stad”, een plek waar de geschiedenis tot leven komt. Daarna maken we een korte wandeling in het dorpje Lin, gelegen op een klein schiereiland.  Retour naar Ohrid via de andere kant van het Meer. U luncht onderweg met elkaar. Diner en overnachting in hotel Bellevue.

Dag 4: St. Naum en varen

Vandaag bezoeken we het klooster van St. Naum. Voordat we het klooster bereikt hebben maken we een korte stop bij de Bay of Bones een replica -nederzetting van de oude bewoners. Vervolgens bezoek aan het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Laat op de dag terug per boot naar Ohrid. Onderweg luncht u met elkaar. Diner en overnachting in hotel.

Dag 5: Vrije zondag

Op deze zondag is er gelegenheid om de dag te beginnen met een zondagse viering met aansluitend koffie.  Daarna vrij, diner en overnachting in hotel.

Dag 6: Bitola

Georganiseerd bezoek aan de stad Bitola met een wandeling langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Bitola is de tweede grootste stad van het land, van oudsher al eenpolitiek, cultureel en economisch centrum. In het Ottomaanse Rijk werd Bitola tussen 1870 en 1930 de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van de consulaire gebouwen en de huizen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld.. Bitola is tevens de stad met de grootste begraafplaats uit de I WO. Hier zullen we een kijkje nemen. Ook wordt het Nationaal Museum bezocht. De excursie is incl. lunch.  In de middag is er tijd voor ontspanning op de Shirok Sokak (Broad Alley) met prachtige architecturale werken, winkels en koffiebars tot de oude Turkse Bazaar waar u ook voldoende tijd heeft om gezellig te winkelen. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 7: Struga

In de loop van de ochtend rijden we naar Struga, stadje gelegen ook aan het Meer van Ohrid. Net buiten Struga bezoeken we Kalista, een grotkerkje waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Vervolgens maken we in Struga kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Lunch onderweg in een restaurant. Later op de dag bereiken we Ohrid. Er is een afsluitingsdiner geregeld buiten de stad in een restaurant aan het water, incl. folkloreavond. Een mooie afsluiting van uw reis.

Dag 8: Terug naar Amsterdam

Transfer naar luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.