Voorbeeldprogramma Suriname

Dag 1: Amsterdam - Suriname

Bij aankomst op Zanderij, het internationale vliegveld van Suriname, staat de gids klaar om ons naar het hotel te begeleiden waar de eerste nachten zijn gereserveerd in het Jacana wellness resort.

Dag 2: Zondag

Na het ontbijt maken we een tour door de binnenstad. We bezoeken o.m. het onafhankelijkheidsplein, de palmentuin en Fort Zeelandia. Na afloop gaan we naar restaurant De Waag waar we de lunch zullen gebruiken.

Na de lunch vertrekken we naar de Mennogemeente in Para waar we een doopdienst zullen bijwonen.

Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 3: Commewijnerivier

We nemen de bus naar het noorden, naar Leonsberg en varen vervolgens met een zogenoemde tentboot over de Suriname- en de Commewijnerivier. We maken een wandeling door Nieuw Amsterdam, via het oude fort naar het openluchtmuseum. Daarna brengen we een bezoek aan plantage Rust en Werk en bezoeken daar de garnalenkwekerij. Tevens bezoeken we plantage Margaretha. De lunch gebruiken we op plantage Frederiksdorp, bij een oude politiepost die in 1873 gesticht is. Er werkten oorspronkelijk ongeveer 200 slaven en nadien nog eens 110 Javaanse en Hindoestaanse contractarbeiders. Op de plaats waar de Suriname- en de Commewijnerivier samenkomen is er de mogelijkheid dolfijnen te spotten, waarna we weer terug gaan naar ons hotel. Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

 

Dag 4: Galibi resort

We vertrekken naar het oosten en passeren de brug bij Stolkertsijver, waar in 1986 de binnenlandse oorlog begon. Ook staan we even stil bij het monument van Moiwana voordat we Albina bereiken. Hier nemen we de boot naar Galibi.

‘s Avonds hopen we op een culturele avond, mogelijk gemaakt door de indiaanse bevolking. We overnachten in het resort op Galibi. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

 

Dag 5: Galibi - Panimaribo

Na het ontbijt maken we een rondwandeling door de dorpen Langamankondre en Christiaankondre, waarna we weer in de boot stappen die ons na een kort bezoek aan Saint-Laurant in Frans Guyana naar Albina terugbrengt. Het busje brengt ons wederom terug naar Paramaribo. Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 6: Vrije dag Panimaribo

Er zijn mogelijkheden om deel te nemen aan enkele activiteiten, zoals een bezoek aan de houten basiliek/kathedraal, het Koto museum. Ook kunnen er bijvoorbeeld EBG-projecten bezocht worden. In overleg met u zal e.e.a. voorbereid worden.

U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad verkennen of relaxen bij het zwembad van het hotel.

Dag 7: Panimaribo - Atjoni

We vertrekken na het ontbijt met de bus naar Atjoni. Daar stopt de weg en moeten we overstappen in een korjaal. We varen een uur naar Anaula Nature Resort, gelegen aan de voet van de Ferullasivallen, waar we 3 nachten zullen verblijven. Tijdens deze vaartocht zien we al diverse Marrondorpen liggen. Tevens passeren wij de onstuimige Jaw-Jaw stroomversnelling.

Na het inchecken en een lichte lunch in buffetvorm in de bijzondere, open eetzaal, is er de gelegenheid om het resort te verkennen. In de voormiddag varen we per korjaal naar een nabij gelegen zwemgelegenheid in de Ferullasi stroomversnelling, waar we kunnen relaxen, zwemmen en genieten van een natuurlijk bruisbad. Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

 

Dag 8: Saamaka Marron Museum Pikin Slee

Vandaag varen we met de korjaal verder stroomopwaarts naar het Saamaka Marron museum te Pikin Slee. Pikin Slee is een Marrondorp dat nooit gekerstend is. Dit openluchtmuseum is ontstaan op initiatief van de plaatstelijke bevolking. Zij realiseerden zich dat hun cultuur bijzonder en uniek is zij en wilden het vastleggen voor hun nazaten en voor passanten zoals wij. Het museum is gewijd aan het cultureel erfgoed van de Marrons, die zich wisten te ontworstelen aan de slavernij op de plantages aan de kustvlakten, en diep in het Surinaams regenwoud eigen leefgemeenschappen vestigden.

Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 9: Nieuw Aurora

Na het ontbijt gaan we naar Nieuw Aurora, een Marrondorp dat voor een deel gekerstend is en voor een deel niet. Op Nieuw Aurora wonen we bij de EBG de kerkdienst bij en maken vervolgens een rondwandeling door het dorp. Na de lunch op Anaula kunt u de middag naar eigen inzicht invullen, de hangmatkampen staan er voor uw gemak. Een wandeling op het eiland is aan te bevelen, u kan dan in alle rust luisteren naar de geluiden van de eilandbewoners of relaxen boven het water op een plateau. Een boekje lezen aan het mooie zwembad onder de gazebo, is ook geen onaantrekkelijk idee. Omstreeks 16.30 uur maken wij een boswandeling door het oerwoud op het eiland waar het resort zich op bevindt. Tijdens deze boswandeling krijgt u uitleg over het lokale medicinale gebruik van planten.

Tijdens de binnenlandse oorlog in 1986 bezochten de junglecommando’s van Ronnie Brunswijk het eiland voor hun onsterfelijkheidsrituelen. De overblijfselen van deze rituelen op het eiland herinneren ons aan deze tijd.

Vandaag zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

Dag 10: Vertrek naar Brownsberg en Overbridge

Na de lunch varen we terug naar Atjoni, waar het busje u opwacht om ons naar de Brownsberg te brengen, waar u een prachtig uitzicht hebt over het Brokopondo stuwmeer. Dit meer voorziet Suriname van elektriciteit. Daarna gaan we verder naar het Overbridge River Resort. Hier brengen we ook de nacht door in de cabana’s. Ontbijt, lunch en diner zijn vandaag inbegrepen.

Dag 11: Jodensavanne en Blakawatr

Deze ochtend maken we ons klaar voor de historische tocht naar de eerste Joodse nederzetting in Suriname, Jodensavanne. Hier vindt u nog veel oude graven met ieder zijn eigen verhaal. Ook brengen we een bezoek aan het oord Blaka Watra met zijn bruingekleurde water, dat komt door de bladeren op de bodem. Daarna keren we terug naar ons hotel in Paramaribo. Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 12: Panamaribo

Vandaag een vrije dag in Paramaribo die u naar eigen inzicht kunt invullen. In overleg met u kan een mooi programma worden voorbereid zoals bijvoorbeeld een bezoek aan plantage Mariënberg en plantage Peperpot. Voor deze tocht kunnen eventueel fietsen gehuurd worden.

Dag 13: Batavia & Nickerie

Vandaag vertrekken we vroeg naar het westen van Suriname. We stoppen in het vissersplaatsje Boskamp aan de Coppenamerivier en nemen de boot om Batavia te bezoeken waar Peerke Donders onder de melaatsen heeft gewerkt.

Daarna zetten we onze tocht voort en bezoeken we Nickerie, het rijstgebied van Suriname. We nemen vervolgens intrek in het Residence hotel aldaar. ’s Avonds brengen we een bezoek aan de zeedijk, gelegen aan de enorme monding van de Corantijnrivier en hopen we op een mooie zonsdondergang. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

Dag 14: Nickerie - Bigi Pan

’s Morgens kan een bezoek gebracht worden aan de plaatselijke markt en, indien mogelijk, brengen we een bezoek aan het verzorgingshuis van de EBG of aan een kindertehuis.

Daarna gaan we naar het natuurgebied Bigi Pan waar we enorm veel vogels kunnen spotten, o.a. de rode ibis, pelikanen, flamingo’s en veel roofvogels,. We overnachten in dit prachtige gebied bij Akira overwater resort. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

Dag 15: Bigi Pan – Paramaribo

Na de lunch vertrekken we weer met een boottochtje naar de opstapplaats waar het busje ons opwacht om ons via Wageningen, Totness en Groningen terug te brengen naar Paramaribo. Hier nemen we onze intrek voor de laatste nacht in Suriname. Vandaag zijn ontbijt en lunch inbegrepen.

Dag 16: In de namiddag vertrek naar Nederland

In de ochtend is er nog ruim de tijd voor eigen besteding of om voor een dienst naar de Grote Stadskerk van de EBG te gaan. Na de lunch transfer naar de luchthaven van Paramaribo en check-in voor de terugtocht naar Nederland. Vandaag is ontbijt inbegrepen.

Dag 17: Aankomst in Nederland

’s Morgens komt u tegen 8.00 uur aan op Schiphol Amsterdam.