Voorbeeldprogramma Turkije - 11 dagen

Turkije is dé “bakermat” van het christendom en kent vele gezichten. De rondreis start met een bezoek aan de levendige wereldstad Istanbul, het vroegere Constantinopel. U proeft hier de sfeer van een eeuwenoude cultuur. De geschiedenis komt tot leven met een bezoek aan Troas, de stad waar Lucas zich bij Paulus voegde, en de antieke stad Aphrodisias. Turkije kent ook een bijzondere natuur en bewondert u het natuurfenomeen Pamukkale. Verder gaat de reis naar zes van de zeven geloofsgemeenschappen van Klein Azië, aan wie de apostel Johannes zijn brieven stuurde. Zo ontdekt u o.a. Efese (eerste gemeente), Pergamom (derde gemeente; ontdekken van het Perkament), Tyatira (vierde gemeente, Vrouw met het purperen kleed), Sardes (vijfde gemeente), Filadelfia (zesde gemeente) en Laodiceia (zevende gemeente).

Dag 1: Amsterdam - Istanbul

Vlucht Amsterdam – Istanbul. Na aankomst transfer naar het hotel in het centrum van de stad.

Dag 2: 1e dag Istanbul

Vandaag verkent u Istanbul, waar u een mengeling van culturen treft. U bezoekt o.a. de bekende Aya Sofia Moskee (de kerk van de Heilige Wijsheid), de Blauwe Moskee met zes majestueuze minaretten en de Cisternen (ondergrondse watersystemen). ’s Middags kunt u winkelen in de overdekte Grand Bazar.

Dag 3: 2e dag Istanbul

Wederom een dag in Istanbul. U bezoekt de Kariye (Chora-kerk) met prachtige mozaïeken en het Topkapi paleis, voormalige residentie van de Sultan. ’s Middags staat een boottocht op de Bosporus op het programma.

Dag 4: Istanbul – Troas – Ayvalik

In de ochtend verlaat u Istanbul en rijdt via het Europese deel naar het westen en steekt over bij de Dardannellen. U reist verder via Troas naar uw hotel in Ayvalik. Laat uw gedachten in Troas, waar Lucas zich bij Paulus heeft gevoegd, terug gaan naar het verleden. In Troas zag Paulus in een nacht het gezicht van een Macedoniër aan de overzijde, die hem toeriep:”Steek over naar Macedonië en help ons”.

 

Dag 5: Pergamom

Vandaag naar de oude Bijbelse stad Pergamom, de derde van de zeven gemeenten en ook wel de gemeente van Vermenging genoemd. Hier bekijkt u de Acropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt; de Romeinse Rode Basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en tenslotte het Asklepeion, het belangrijkste medische centrum uit de Oudheid.

Dag 6: Zondag

Op deze zondag is er gelegenheid om een kerkdienst te bezoeken. Lunch in het hotel.

Verder bent u vrij om deze dag naar eigen inzicht te besteden.

Dag 7: Tyatira – Sardes – Filadelfia – Denizli

Bezoek aan drie van de zeven Bijbelse gemeenten. In Tyatira, de gemeente van Verontreiniging en een oud textielcentrum, hoort u het verhaal van Lydia, de purperverkoopster. In Sardes, de gemeente van Verzuim, gaat u o.a. naar het gymnasium en de kerk. Tenslotte naar Filadelfia, gemeente van Verwachting, is nog een belangrijke stad uit de Oudheid. De reis gaat verder naar Denizli voor diner en overnachting.

Dag 8: Pamukkale

Vandaag staat een bezoek aan één van ’s werelds bekendste natuurwonderen op het programma: het “katoenkasteel” Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt. Tevens maakt u een wandeling langs de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis en bekijkt de Necropolis, de Apollo-tempel en de kerk van Philippus.

Dag 9: Laodiceia – Aphrodisias – Kusadasi

In de ochtend naar Laodiceia, ook wel de stad van het Compromis genoemd, en de stad waar Jezus geen goed woord voor over had. Bezoek aan de bijzondere opgraving waar steeds meer zichtbaar wordt. Verder naar de antieke stad Aphrodisias die bijna compleet is opgegraven. Hier ziet u o.a. een prachtig bewaard gebleven stadion. Voor diner en overnachting reist u verder naar Kusadasi.

 

Dag 10: Efese – Selçuk

Vandaag ontdekt u de heilige stad Efese, een van de mooiste opgravingen van Turkije. Gedurende de hele geschiedenis is Efese beroemd om de tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen. Met name het theater en de bibliotheek van Celsus zijn indrukwekkend. U bezoekt het huisje van Maria en de Johannes basiliek in Selçuk met het graf van Johannes.

 

 

Dag 11: Terugreis Izmir naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Izmir en voor de terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.