Voorbeeldprogramma Turkije - 12 dagen

Wist u dat Turkije dé “bakermat” van het christendom is ? Het is in dit bijzondere land waar vele Bijbelverhalen hun oorsprong vinden. U ziet dit terug in de oude nederzettingen en machtige steden. Tijdens deze rondreis treedt u in de voetsporen van de apostel Paulus die graag in Turkije reisde. Allereerst naar Cappadocië met een bezoek aan Göreme, een openluchtmuseum met kerkjes uit de vroege christentijd, en Konya met de Heilige Apostel Paulus Kerk. U reist door prachtige landschappen en mooie dalen, met de vele kerken en heiligdommen, naar West-Anatolië. U ziet hier de bijzondere kalksteenterrassen van Pamukkale. De geschiedenis komt tot leven met bezoeken aan de zeven geloofsgemeenten van Klein Azië, aan wie de apostel Johannes zijn brieven stuurde. Zo ontdekt u o.a. Pergamom (ontdekken van het Perkament), Filadelfia, Sardes, Tyatira (Vrouw met het purperen kleed), Laodiceia, Smyrna en Efese.

Dag 1: Heenreis via Istanbul naar Kayseri – Avanos

Vlucht van Amsterdam via Istanbul naar Kayseri. Na aankomst transfer naar uw hotel in Avanos.

Dag 2: Göreme – Ortahisar – Uchisar – Avcilar – Zelve

Excursie naar het openluchtmuseum Göreme: een opmerkelijke wereld van tufsteen puntmutsen en grotten. Hier vindt u kerkjes uit de begintijd van het christendom, zoals de ‘appelkerk’ en de ‘slangenkerk’, met bijzondere muurschilderingen. Tevens bezoekt u het dal van Uchisar en Ortahisar. Na de lunch vertrekt u naar Avcilar voor een schitterend uitzichtspunt. Tot slot naar de grotten van Zelve, die tot ver in de 20e eeuw nog bewoond waren. Ook hier ziet u ondergrondse kerkjes met mooie fresco’s.

Dag 3: Ilhara – Sognanli

De dag begint met een tocht door de prachtige Ilhara-vallei met vele kerken en heiligdommen, waar u onder leiding van de gids een wandeling kunt maken. Onderweg bezoekt u ook de Soĝanli-vallei, waar u vele uit tufsteen gehouwen kerken en kloosters treft. De bekendste zijn de Koepelkerk (Kubbeli Kilisi) en de Karabaskerk met een fresco van de twaalf apostelen.

Dag 4: Avanos – Sultanhani – Konya

Via de Sultanhani, de best bewaarde Karavanserai, rijdt u naar Konya, de stad van de beroemde dansende Derwisjen waar u de Mevlana Tekke bezoekt, tegenwoordig een museum met de tombe van Mevlana, kostbare kunstvoorwerpen en meubels. Tenslotte naar het kerkje van de ‘Little Sisters of Jesus’ oftewel de Heilige Apostel Paulus Kerk, waar de zusters u rondleiden.

Dag 5: Konya – Pisidië – Denizli

De reis zet zich voort naar Antiochië (Pisidië), vroeger het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. U ziet o.a. de overblijfselen van een Byzantijnse kerk, gebouwd op de plek van de synagoge waar Paulus zijn langste preek hield (Hand. 13: 14-52). Tenslotte naar Denizli vlakbij Pamukkale waar u ontspannen kunt genieten.

Dag 6: Zondag - vrije dag

Op deze zondag is er gelegenheid om een kerkdienst te bezoeken. Lunch in het hotel.

Verder bent u vrij om deze dag naar eigen inzicht te besteden.

 

Dag 7: Pamukkale – Laodiceia

Vandaag staat een bezoek aan één van ’s werelds bekendste natuurwonderen op het programma: het katoenkasteel van Pamukkale, een massief van kalksteenterrassen waar water uit de hete bron over stroomt. Tevens maakt u een wandeling langs de ruïnes van de antieke stad Hiërapolis en bekijkt de Necropolis, de Apollo-tempel en de kerk van Philippus. Tot slot naar Laodiceia, de stad van het compromis. U overnacht in Denizli.

 

Dag 8: Filadelfia – Sardes – Tyatira – Ayvalik

U vervolgt uw reis via Filadelfia waarover Johannes in zijn brieven alleen maar positief is geweest, Sardes en Tyatira naar Ayvalik. In Sardes bekijkt u de indrukwekkende Romeinse ruïnes zoals het gymnasium en de synagoge. Geniet ook van het merkwaardige landschap dat vele graftomben herbergt. In Tyatira, een oud textielcentrum, hoort u het verhaal van Lydia de Purperverkoopster. Voor de overnachting verder naar Ayvalik.

 

Dag 9: Pergamum

Vandaag staat een bezoek aan de oude Bijbelse stad Pergamom op het programma. Het meest spectaculaire gebouw is de Akropolis, die als een adelaarsnest tegen een berg ligt. Ook bekijkt u de Romeinse Rode basiliek, een tempel oorspronkelijk gewijd aan Serapis en later een kerk, en tenslotte het Asklepeion, het belangrijkste medische centrum uit de oudheid. Tijdens uw bezoek is er gelegenheid voor een eigen overdenking.

 

Dag 10: Izmir

U vervolgt uw reis richting Izmir, het vroegere Smyrna (Izmir), nu een typisch Levantijnse stad, en ook we de gemeente van Vervolging genoemd. Door allerlei rampen herinnert nog maar weinig aan het Bijbelse Smyrna. U ziet de overblijfselen van de St. Polycarpkerk, de oudste kerk van Izmir, die de zeven kerken van de Apocalyps-gemeenschap symboliseren, de Ottomaanse klokkentoren en de Kadifekale en de oude Akropolis vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de stad en de haven. Ga ook naar de sfeervolle Romeinse markt.

 

Dag 11: Efese – Selçuk – Kusadasi

Vandaag staat wederom een indrukwekkende excursie op het programma: Efese, waar zich één van de zeven klassieke wereldwonderen bevindt, de tempel van Artemis. Ook het theater en de bibliotheek zijn indrukwekkend. U bezoekt tevens het huisje van Maria en de Johannesbasiliek in Selçuk. U overnacht in Kusadasi.

 

Dag 12: Terugreis naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Izmir, en terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.