Verantwoord op reis

We zijn allemaal graag onderweg en zien graag wat van de wereld. Reizen heeft een impact op onszelf als ook op de wereld om ons heen. Door te reizen kunnen ontdekken we nieuwe plaatsen, leren we nieuwe mensen kennen en kunnen we ontspannen. Maar reizen heeft ook een impact op het milieu, daar zijn we ons al reisorganisatie zeer van bewust. Als christelijke reisorganisatie zien we rentmeesterschap voor deze aarde als één van onze opdrachten.

Naast dat we proberen onze invloed op het milieu zo laag mogelijk te houden proberen we ook zoveel mogelijk een positieve impact te hebben op de bestemmingen waar we heen gaan. Hieronder vertellen we graag meer over wat we doen en welke keuzes we maken.

Verantwoord reizen, hoe gaat dat?

Bij onze reizen werken we samen met lokale partners. Door de samenwerking te zoeken met lokale partners kunnen we lokaal een positieve impact hebben. Waar mogelijk werken we samen met agenten die een sustainability en fair trade kenmerk hebben. Ook proberen we op reis lokale ontmoetingen te organiseren en zo toerusting en ontmoeting mogelijk te maken.

Treinreizen – Treinreizen is een van de milieuvriendelijkste manieren om onderweg te zijn. Binnen Europa is het overgrote deel van het spoorverkeer elektrisch, daardoor is de uitstoot per reiziger zeer gering. We bekijken per bestemming naar de mogelijkheden voor een reis per trein.

Busreizen – We bieden ieder jaar busreizen aan. Busreizen hebben een lage impact top het milieu, het is één van de minst vervuilende reismogelijkheden. We werken samen met Van Kooten Busreizen uit Kootwijkerbroek. Alle bussen van onze partner zijn modern en voldoen aan emissienormen die gelden.

Ook op kantoor proberen we zoveel mogelijk onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We hebben een aantal punten op rijtje gezet.

  1. In de afgelopen jaren hebben we door vernieuwingen op het gebied van software ons papiergebruik kunnen reduceren.
  2. We brengen vernieuwingen aan op kantoor. Door beter geïsoleerde vensters en een nieuwe verwarmingsinstallatie kunnen we energie efficiënter werken.
  3. Alle collega’s werken enkele dagen per week thuis. Zo verlagen we onze impact bij het van en naar het werk reizen.
  4. Waar mogelijk houden we meetings met klanten en leveranciers online.

Natuurlijk kunt u ook zelf bijdragen bij verantwoorde reizen. Ook hiervoor hebben we een aantal punten voor u op een rijtje gezet.

  1. Neem niet teveel mee op reis. Met name bij vliegreizen speelt het gewicht een grote rol in het verbruik. Neemt u minder mee, dan veroorzaakt u minder uitstoot.
  2. Voorkom het gebruik van single-use plastic. Neem een waterfles mee van huis en vul deze in plaats van kopen van flesjes water. Met name binnen Europa kunt u kraanwater overal goed drinken. Single-use-plastic is gevaarlijk voor zeedieren en slecht voor het milieu.
  3. Koop souvenirs die verkocht en geproduceerd worden door de lokale bevolking.
  4. Hergebruik handdoeken in de accommodaties. Door het hergebruik van handdoeken besparen we water en voorkomen we het onnodig gebruik van schoonmaakmiddelen..